Foto0288

Känslorna far igenom min kropp som vågor på ett stormigt hav!
När vi kom till Ingridskolan trodde jag att jag skulle tappa hakan. Här var en skola som förstod – mer än mig till och med!
Först noterade jag toaletten. Den var fräsh! Inget smuts, inget använt papper på golvet, ingen äcklig lukt. Och vet ni – barnen hade egna handdukar – med sitt namn markerat. Jag inser att om Lukas skulle gå i denna skola så skulle han kanske kunna tänka sig att gå på toaletten. Idag avskyr han att göra det i skolan och går bara om han absolut måste.

Foto0290
Alla barn hade sin egen plats med bänk och hylla. Det är _deras_ plats. Det är ordning och reda. Struktur. Dom har en lista på vad dom ska arbeta med och när det är gjort har dom ”egen tid”. Inga tvång. Inga timlånga lektioner. Och vet ni – INGA läxor! ”Vad ska vi med läxor till?” undrade rektorn. ”Våra barn klarar av det dom ska ändå. Läxor kanske vi ger i högstadiet inför något prov. För att barnen vill få bra betyg.”
När jag frågade om dom brukade göra utflykter så tittade hon på mig som om jag var helt koko. Hon sa att dom _kanske_ kunde åka iväg någon gång. Men då var det välplanerat. Minst två veckor innan. Om dom t.ex. skulle till naturhistoriska (!!! snacka om passande exempel !!!) så var det en lärare per elev och man skulle ha ett tydligt syfte med utflykten (som man förklarat för barnet). Men annars håller man sig mest till skolan eftersom ”våra” barn mår bäst av det.
OJ! vad jag tyckte om att få höra det.

En annan kontrast till vår nuvarande skola var avsaknaden av leksaker. Först tyckte jag det var konstigt. Men så kom jag på att det är ju egentligen inte så konstigt. Lukas leker ju nästan aldrig med sina leksaker. Istället hade dom tv-apparater, dvd-spelare, datorer, Xbox, Wii och en del barn satt och spelade Nintendo DS. Jag har försökt få ok till att Lukas har med sig sitt DS till fritids, eftersom han har lättast att ”koppla av” när han får spela. Det är totalt nej på det. Jag kunde förstått det om det inte varit för Lukas speciella behov. På Ingridskolan verkar det som att jag inte behöver slåss för detta.

Jag kan komma med massor av exempel på saker som gör att denna skola skulle vara så mycket bättre för oss. Tårarna var nära redan när vi satt och pratade med rektorn. Jag förklarade vårt läge och uttryckligen BAD henne att ta emot Lukas. Hon sa att det finns en liiiten chans att han kan få en plats till hösten. Jag lovar att vara en riktigt duktig flicka och äta mina grönsaker varje dag, bara vi får en plats!

Eftermiddagen har till stor del bestått av tårar. Panik inför tanken att Lukas inte ska få det så här bra. Att han ska behöva gå kvar i en ”vanlig” skola.

Imorgon ska skolan och bada på idrotten och äta lunch på Burger King. Vi har bestämt att jag hämtar Lukas innan dess. Det är trist att han ska behöva missa detta, men han sa själv att han tycker det är jobbigt att åka med hela skolan. Då är det så. Han får vara hemma. Igen.

Categories: Blogg

One Response so far.


  1. Lovisa skriver:

    Jag ska hålla tummarna för att Lukas ska få börja där! Det låter som en jättebra skola!