Idag träffade jag och Daniel LSS-handläggaren för första gången. Vi berättade lite om Lukas och om vår familj. Hon gick kortfattat igenom vad LSS innebär och vilka insatser som finns.
Sedan fick jag ta upp de insatser jag ansåg relevanta och intressanta för oss.

Först berättade jag om Lukas biologiska pappa som bor i London och som inte mår bra. Jag berättade att han har en ny fru och gemensamt har dom 4 barn. Vi pratade om flygresor dit, och att Lukas inte kan flyga själv. Jag sa också att jag gärna ser att Lukas har ett stöd med sig under vistelsen hos pappa Bosse. Någon som kan stötta, hjälpa till att lägga tillrätta och finnas där för Lukas behov. Hon trodde att det blir svårt att få ledsagare/assistans för detta då det finns andra lagar som reglerar umgänge. Hon lovade dock att prata med sina kollegor och forska lite kring detta så får vi se vad som kommer ut av det. Jag poängterade att jag tycker att det är uppåt väggarna att säga att ett barn har RÄTT att träffa sin far, men sen stöttar man inte för att möjliggöra detta. Gensvaret blir alltid att likväl som barnet har rätt, har föräldern skyldighet.
Jag vill så gärna att Lukas och hans far ska ha en bra relation och kunna träffas regelbundet. Men jag kan tyvärr inte fixa allt på egen hand.

Sen pratade vi om personlig assistent. Jag nämnde att jag funderat på om Lukas skulle behöva detta istället för att gå på fritids, då fritids är det han mår sämst av. Även detta verkade svårt. Hon påpekade att skolan är skyldig att se till att Lukas klarar av att vara där de timmar jag arbetar. (Gaaah!)

Sen var nästa punkt avlastning. Vi har tre alternativ.
1. Avlastningsservice i hemmet. Dvs. en person som kommer och är hemma med Lukas så att jag och Daniel kan få göra annat. Handla, möten eller bara vila upp oss lite.
2. Korttidsboende. Detta är ett slags ”hem” där funktionshindrade får vara tillsammans med utbildad personal.
3. Korttidsfamilj. Som ovan, fast i någons hem.

Avlastningsservice är bra för att Lukas får stanna hemma i sin trygga miljö. Det är minst stress på honom och det bryter inga rutiner. Nackdel att det troligen blir färre timmar och vi måste ta oss hemifrån.
Korttidsboende är bra för då får vi minst ett dygn avlastning. Det är utbildad personal. Nackdel att det är ny miljö, nya människor och nya rutiner.
Korttidshem är ett mellanting. Ny miljö och nya människor – men inte lika många.
Vi skulle fundera på vilket alternativ vi tycker är bäst och hur många timmar avlastning vi tycker oss behöva. Det är ju helt enormt svårt!! Just nu känns ett par veckor bra. Gärna på en solig sandstrand. 😛 I verkligheten kanske det hamnar på ca. 25h/månad. Vi får klura och känna efter så får vi se vad det blir av det hela.

Vill du läsa mer om vad LSS är för något och vad det innebär, så klicka dig vidare här.

Nu ska jag rädda potatisen som står på spisen. Med lite tur har den inte bränt fast.

Categories: Blogg

One Response so far.


  1. LottaH skriver:

    Hej…. Hoppas det löser sig på bästa sätt, för er….Och att det går att lösa, så han får träffa sin pappa, med hans egna förutsättningar :)Tänker på er, och följer er i ”gruppen ” på fb…..Lycka till !! // Lottis