Försakringskassan
Något av det första jag fick höra när jag började berätta för min omgivning att min son troligen har autism, var att då har jag rätt till vårdbidrag. Det var faktiskt Lukas fröken som berättade det för mig. Med vårdbidraget skulle jag kunna gå ner i arbetstid. I flera månader har jag läst på och tagit reda på så mycket jag kan angående vårdbidraget. Här är min syn och uppfattning på vad vårdbidraget är.

Man har rätt att söka vårdbidrag, men vårdbidraget i sig är ingen rättighet. Vårdbidraget är samhällets sätt att säga TACK FÖR ATT DU TAR HAND OM DITT BARN PÅ ETT BRA SÄTT, SÅ ATT VI SPARAR PENGAR I DET LÅNGA LOPPET. Hur stort tack du får, och hur länge, finns det inga riktlinjer för. Det är en enda persons egna åsikt. Din handläggares.

Jag blir väldigt glad om jag får ett sådant här tack! Ingen har tackar mig för det förut. Och vet ni, jag gör samma jobb med mitt barn oavsett vårdbidrag eller inte. Det påverkar inte hur mycket, hur bra eller hur gärna jag tar hand om mitt barn. Jag tror att 99% av alla föräldrar med funktionshindrade barn skulle göra precis samma jobb även om dom inte fick vårdbidrag.

Vårdbidrag är BRA! Det är slitsamt och ibland kostsamt att ha ett funktionshindrat barn. Det är bra att få veta och känna att samhället uppskattar det vi gör för våra barn. Men jag kan inte kräva uppskattning – av någon!

För dig som vill läsa om vårdbidrag, besök Försäkringskassans hemsida.

Categories: Blogg

One Response so far.


  1. Sparkler skriver:

    Det skriver jag under. Jag hade inte förväntat mig bidrag för att jag gör det jag ska för mina barn. Men jag är glad över att vi fick det beviljat, för nu kan vi använda det till extra habilitering och hjälpmedel. Jag tänker dessutom gå ner i arbetstid, men bidraget täcker inte för detta tyvärr. Jag håller tummarna för att du får din ansökan beviljad.