Igår började Lukas på fritids. Första dagen och jag fick vara med för att se att allt gick ok. Jag har enormt kluvna känslor kring detta.

Det absolut bästa är ju att Lukas har gått på denna skola förut, och även detta fritids. Det är ett stort plus eftersom vi känner personalen och en hel del av barnen. När jag ville förklara för fritids-fröken att Lukas har extra svårt med just fritids så svarade hon snabbt ”Jo, vi vet ju det. Vi minns precis hur det var.” Lukas var enormt lycklig över att träffa en speciell pojke på fritids, Daniel. Dom blev nära vänner under förskoleklassen och igår kramades dom massor och hängde ihop i nästan två timmar! Det var väldigt skoj att se, eftersom Lukas oftast har svårt att få vänner.

Gunga

Det som är mindre bra är att dom är ca. 40-50 barn och två fröknar + en assistent. Barnen från Autismklassen fick gå över SJÄLVA till fritids. Dessutom skulle dom få med sig sin väska och sina ytterkläder. När man väl kom in på fritids var det såklart kaos. Ungar som springer hit och dit och man såg ingen vuxen. INTE bra för ”våra” barn.
Sen var det samling. Tänk er 50 barn som ska sitta tysta i en ring medan fröken ropar upp alla. Svårt för dom flesta? Ännu svårare för Lukas. Sen var det mellis. Alla 50 barn, samtidigt, i matsalen. En fröken som ska hjälpa. Ljudnivån är hög och det är kaos. Tror ni det fungerar bra för Lukas?

Min fundering är VARFÖR barnen i autismklassen ska gå på detta fritids? Varför stannar dom inte kvar i sitt klassrum med assistenterna? Det hade varit så mycket bättre för dom.
Hur det blir till sommaren, när det bara är vikarier, vill jag inte fundera över.

Igår var även min första dag tillbaks på jobbet. 50% visserligen, men ändå. Det kändes ovant. 😛
Pratade med Johan och både jag och Daniel ska få försöka jobba 2h/dag hemifrån. På så vis behöver Lukas bara vara på fritids en timme/dag utan att jag går ner i arbetstid. Det är guld värt för oss! Nu ska vi trappa upp arbetstiden under ett par veckor och införa dessa 2h hemarbete.

Väntar på att doktorn ska ringa så vi kan prata om fortsättningen. Kan Lukas gå på fritids i sommar, eller ska han sjukskrivas? Det är frågan…

Idag är det friidrottsdag på skolan. Inget som Lukas klarar av. Så nu ska vi åka och jobba. Tack och lov tycker Lukas att det är ganska skoj. Belöningen får bli McDonalds till lunch.

Categories: Blogg