Lukas fyller år på lördag. Tänk att han redan blir 10 år! Är han inte längre min lilla bebis då? Han försöker gång på gång förklara för mig att han inte längre är något barn. Han är faktiskt snart tonåring! *gulp*

Lukas har autism och adhd. Varför är det svårt med kalas?

Vi har försökt planera hans födelsedag tillsammans. Lukas älskar kalas och ville helst bjuda hela sin klass. Det går jag inte med på. När han gick i förskoleklass hyrde vi kvarterslokalen och bjöd in hela klassen. Men det orkar jag då rakt inte med i år. Han får istället bjuda ett par (2-3 kompisar). Då blev det svårt. Kompisar. Det finns några killar han VILL vara kompis med. Ska han bjuda dom?

Så inser vi att Lukas själv bara har blivit bjuden på ett enda kalas sedan vi flyttade hit. Det är snart 2 år sedan. Vad kommer det sig? Jag hoppas att Lukas inte reflekterar kring det själv, men det är väl önsketänkande. I mitt mammahjärta gör det fruktansvärt ont! Lukas är ju en underbar och snäll kille! Varför får inte han komma på kalas? Är det för att han har autism och adhd? För att vi är öppna och ärliga om det? Tanken gör mig förbannad! Lukas är lika mycket barn som alla andra barn. Han är snäll och tycker om att göra andra glada. Han säger ibland tokiga saker och pratar om sånt som ingen annan förstår. Men vad gör väl det? Han har inte sönder andra barns saker, han slåss inte, han skriker inte och han vet hur man uppför sig. Så varför?

Vi bestämde oss tillslut för att inte bjuda några kompisar. Familjen och familjevänner är välkomna. Jag ska göra skattjakt för Lukas i alla fall! Han ska få fiskedamm och oreo-tårta. Och så klart en massa presenter.

 

Categories: Blogg